Kennisplein Soest 16 oktober 2019

Scholing voor vrijwilligers

Balans Buro Vrijwilligerswerk heeft in opdracht van de gemeente Soest op 16 oktober 2019 een kennisprogramma georganiseerd in Stayokay Soest. Vrijwilligers uit Soest en Soesterberg waren harte welkom. De toegang was gratis.  Er waren diverse workshops. Na afloop keken we plenair en in theatrale vorm terug op wat er in alle workshops aan bod was gekomen.Het kennisplein bood plaats aan 100 vrijwilligers.

Het programma zag er als volgt uit:

17.30 – 18.25 uur: Inloop met Italiaans buffet

18.30 – 20.30 uur: Workshops

20.30 – 21.15 uur: Afsluitend theater

21.15 – 22.00 uur: Drankje in de bar

 

De workshops:

Workshop Omgaan met weerstand/lastig gedrag

Vrijwilligerswerk is mensenwerk. En je kunt te maken krijgen met (voor jou) lastig gedrag. Je leert hoe je hier effectief mee om kan gaan zodat de situatie niet uit de hand looptEr worden geen rollenspellen gespeeld, wel wordt er actief in tweetallen geoefend

Workshop Goed Gastheerschap

In elke organisatie of instelling staat klantvriendelijkheid voorop. De organisatie vraagt aan jou als vrijwilliger ‘Goed Gastheerschap’. Wat is klantvriendelijk zijn? Wat houdt het precies in, wanneer is het wenselijk en hoe doe ik dat dan?”

Workshop Spreken in het openbaar

Wil jij leren om een mooi en inspirerend verhaal te houden bij je presentatie?
Of vind je spreken in het Openbaar spannend en wil je met meer gemak en ontspanning zelf van je presentatie genieten? In deze workshop Spreken in het openbaar  ervaar je hoe je met gemak kunt spreken in het openbaar, en dat je zelf van je presentatie kunt genieten.

Workshop Omgaan met diversiteit

We gaan niet alleen in op culturele, religieuze en etnische diversiteit: we houden ook rekening met de verschillende leefwijzen, wereldvisies en waardensystemen die professionals tegen kunnen komen. Bewustwording staat centraal. Denk hierbij aan het verkrijgen van inzicht in jouw eigen referentiekader en cultuur.

Workshop AED en reanimatie

In sommige situaties zijn we afhankelijk van wat we zelf kunnen en is er geen tijd om hulp van anderen af te wachten. De workshop is gericht op praktisch handelen en helpt u op een goede manier te handelen in enkele levensbedreigende situaties, tot de professionele hulpverleners het slachtoffer verder kunnen helpen. De workshop is geen uitgebreide training, maar hopelijk wel het duwtje in de rug om te handelen als dat nodig is!

Theater

Bruin Tapijt is een improvisatie-theatergroep uit Amersfoort.  Zij spelen diverse vrolijke, ontroerende en verrassende scènes waarin vrijwilligers centraal staan: hun lotgevallen, de mooiste momenten van vrijwilligers, de dieptepunten, de gekke, lieve en ontroerende gebeurtenissen…ze komen allemaal voorbij.

Oranje Fonds Collecte 2019

Kan jouw stichting of vereniging ook wat extra geld gebruiken? Schrijf je dan nu in voor de Oranje Fonds Collecte 2019! 50% van de opbrengst gaat direct naar jouw stichting of vereniging!

Dit jaar kan je je ook inschrijven voor de Online Collecte. Dit kan in combinatie met de deurcollecte, net zoals afgelopen jaar. Nieuw in 2019 is dat je je ook alléén voor het online collecteren kan aanmelden. Dus je kan kiezen voor de deurcollecte, de combinatie met de Online Collecte óf alleen het online collecteren. 50% van je gehele opbrengst, dus ook die van de Online Collecte, gaat naar jouw stichting of vereniging!

Wil je je meteen inschrijven, ga dan naar Mijn Oranje Fonds en log in. Heb je nog geen Mijn Oranje Fonds account, dan kan je je ook eerst registreren op deze pagina. Na inloggen of registreren ga je naar de Collecte. Hier kan je je inschrijven voor de deurcollecte, de online collecte of een combinatie van beide.

We hopen van harte dat jullie meedoen aan de Oranje Fonds Collecte in 2019! Je draagt dan bij aan een socialer en meer betrokken Nederland en haalt meteen geld op voor je eigen stichting of vereniging!

Als je vragen hebt, neem dan even contact op met het Collecte Team van het Oranje Fonds via telefoonnummer 0900-4488448 (kantooruren) of [email protected]

Uitbreiding gratis VOG voor vrijwilligers per 1 november 2018

Uitbreiding gratis VOG voor vrijwilligers per 1 november 2018

Vrijwilligerswerk moet veilig zijn. Dat vinden wij van groot belang!
Regelmatig vragen organisaties daarom een VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag) aan voor de vrijwilligers die voor hen werken. Om dat nog makkelijker te maken, kunnen per 1 november meer organisaties gebruik maken van de regeling Gratis VOG. Deze nieuwe landelijke regeling geldt voor álle vrijwilligers in Nederland die met kwetsbare mensen werken in een afhankelijkheidsrelatie. Het gaat dan meestal om vrijwilligers die hulp of begeleiding bieden. Het maakt niet uit voor welke organisatie de vrijwilliger actief is. Of dat nu een school, welzijnsinstelling, sport- of hobbyclub is. De organisatie moet wel ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel en E-herkenning hebben. Vrijwilligers moeten daarnaast beschikken over een DigiD, omdat de aanvraag digitaal wordt verwerkt.
De lokale regeling van de gemeente Soest wordt met deze landelijke regeling overbodig.

Voor meer informatie, voorwaarden en hoe een VOG voor een vrijwilliger aan te vragen: www.gratisvog.nl

Meepraten over het vrijwilligersbeleid van de gemeente Soest

Vrijwilligers zijn onmisbaar en daarom goud waard! Maar niet altijd zichtbaar!

Wat gaat goed en wat kan er beter?

Wat vind jij? Praat mee en adviseer ons over het vrijwilligersbeleid van de gemeente Soest!

We nodigen jou persoonlijk uit omdat we jouw bijdrage aan het gesprek over vrijwilligerswerk onmisbaar vinden.

Of omdat je vrijwilliger bent en/ of omdat jouw organisatie gebruik maakt van vrijwilligers.

 

Wanneer: dinsdag 5 september 2017

Tijdstip: inloop 16:45 uur, start 17:00 uur, einde uiterlijk 19:30 uur. Voor broodjes en soep wordt gezorgd.

Locatie: Parochiecentrum De Sleutel, Steenhoffstraat 41, 3764 BJ Soest

Aanmelden uiterlijk 31 augustus a.s. via https://www.aanmeldenbijsoest.nl/vrijwilligerswerk

 

Hopelijk tot dan!

 

Voor meer info of vragen, neem gerust contact op met Linda Visscher, beleidsmedewerker (035-6093543). Bereikbaar op werkdagen tot 15 uur (woensdagen tot 13 uur). Bij afwezigheid kun je een telefoonnotitie laten maken. Dan word je later teruggebeld.

 

Met vriendelijke groet,

Wethouder Marcel Adriani, gemeente Soest

 

Vrijwilligersvergoedingen, wijzigingen per 1 april 2017

Vrijwilligersvergoedingen

In de volgende gevallen krijgt u een vrijwilligersvergoeding:

 • U hebt afgesproken dat u voor uw inzet per uur een vergoeding ontvangt. En u bent 23 jaar of ouder.
  U krijgt een vergoeding van maximaal € 4,50 per uur, met een maximum van € 150 per maand en € 1.500 per jaar.
  Deze maximumbedragen gelden voor het totaal van de vergoeding voor uw inzet.
 • U hebt afgesproken dat u voor uw inzet per uur een vergoeding ontvangt. En u bent jonger dan 23 jaar.
  U krijgt een vergoeding van maximaal € 2,50 per uur, met een maximum van € 150 per maand en € 1.500 per jaar.
  Deze maximumbedragen gelden voor het totaal van de vergoeding voor uw inzet.
 • U ontvangt een vergoeding die zo laag is dat deze niet in verhouding staat tot de omvang en het tijdsbeslag van het werk.
  U hebt niet afgesproken dat u voor uw inzet per uur een vergoeding ontvangt.
  Dan mag de vergoeding maximaal € 150 per maand en € 1.500 per jaar zijn. Deze maximumbedragen gelden voor het totaal van de vergoeding voor uw inzet.

Als u alleen deze vrijwilligersvergoedingen krijgt, dan zijn deze onbelast. De organisatie waarvoor u vrijwilligerswerk doet, hoeft deze vergoedingen niet aan ons door te geven.

Als u een bijstandsuitkering ontvangt en vrijwilligerswerk doet

Krijgt u een bijstandsuitkering en daarnaast een vergoeding voor vrijwilligerswerk tot 1 april 2017? Dan verandert de hoogte van uw uitkering niet als de vergoeding voor het vrijwilligerswerk maximaal € 95 per maand is en maximaal € 764 per jaar.

Als het gaat om vrijwilligerswerk dat de gemeente noodzakelijk vindt voor uw re-integratie tot 1 april 2017, dan verandert de hoogte van uw uitkering niet als de vrijwilligersvergoeding niet hoger is dan € 150 per maand en € 1.500 per jaar.

Vanaf 1 april 2017 is er geen onderscheid meer. Krijgt u een bijstandsuitkering en daarnaast een vergoeding voor vrijwilligerswerk vanaf 1 april 2017? Dan verandert de hoogte van uw uitkering niet als de vrijwilligersvergoeding niet hoger is dan € 150 per maand en € 1.500 per jaar.

Geen vrijwilligersvergoedingen

Het kan zijn dat u als vrijwilliger meer ontvangt dan een vergoeding van € 4,50 per uur (of € 2,50 per uur als u jonger bent dan 23 jaar), € 150 per maand of € 1.500 per jaar. In dat geval gaan wij ervan uit dat er sprake is van een vergoeding die in verhouding staat tot de omvang en het tijdsbeslag van uw werk. Deze vergoeding is belast voor de loon- en inkomstenbelasting.

Zelfevaluatie vrijwillige inzet nu te downloaden

Het vrijwilligerswerk valt niet zomaar onder bestaande kwaliteitsinstrumenten. Deze zijn vaak te duur, arbeidsintensief of ingewikkeld. MOVISIE heeft daarom voor Vereniging NOV de Zelfevaluatie ontworpen voor organisaties die met vrijwilligers werken: resultaatgericht en relatief eenvoudig toe te passen.

Het is een vragenlijst waarmee organisaties de kwaliteit van hun vrijwilligerswerk (samen met hun vrijwilligers) in kaart kunnen brengen. De Zelfevaluatie geeft antwoord op vragen als: Wat is de visie op vrijwillige inzet? Hoe kunnen vrijwilligers zich ontwikkelen binnen de organisatie? Hoe gebeurt de begeleiding en uitvoering? Hoe zit het met vergoedingen en waardering? Het resultaat maakt duidelijk op welke onderdelen de vrijwillige inzet goed is geregeld en waar het nog beter kan. Met dit resultaat kunnen organisaties hun vrijwilligersmanagement bijstellen en nieuwe kansen creëren.

De Zelfevaluatie moet door verschillende mensen in de organisatie worden ingevuld. De uitkomsten worden vervolgens met elkaar besproken. Uiteindelijk komen zo de sterke en zwakke punten van de organisatie in beeld. Daarna kunnen die worden gekoppeld aan plannen en wensen voor de naaste toekomst.

Voor welke organisaties?

De Zelfevaluatie is geschikt voor elk type organisatie waar vrijwilligers actief zijn. Voor zowel pure vrijwilligersorganisaties als voor organisaties met beroepskrachten en vrijwilligers. Voor kleine organisaties die net beginnen met het vastleggen van afspraken over vrijwillige inzet, als voor grotere organisaties die de Zelfevaluatie willen gebruiken als opstap naar een integraal kwaliteitssysteem.

U kunt de zelfevaluatie vinden onder het kopje : informatie om te downloaden

NLdoet 10 en 11 maart

Doe in 2017 mee met de grootste vrijwilligersactie van Nederland.

Het Koninkrijk DOET

Met NLdoet, ARUBA DOET, BON DOET, CURA DOET, Statia DOET en SXM DOET onderstrepen we het belang van vrijwilligerswerk én vrijwilligers in heel ons Koninkrijk.

Onder de namen NLdoet, ARUBA DOET, BON DOET, CURA DOET, Statia DOET en SXM DOET onderstrepen deze zes initiatieven het belang van vrijwilligerswerk én vrijwilligers in heel het koninkrijk en roepen iedereen op om voor (een deel van) een dag de handen uit de mouwen te steken. Ook in Soest dus!

Kortingsbonnen voor vrijwilligers

Kortingsbonnen voor vrijwilligers 2017

Alle organisaties die met vrijwilligers werken kunnen bij Balans Buro Vrijwilligerswerk kortingsbonnen voor vrijwilligers aanvragen.

De bonnen geven korting bij Museum Soest, Artishock Filmhuis en Artishock Podium Plus. Vrijwilligers kunnen gedurende het hele jaar met korting een tentoonstelling, een film en een muziekvoorstelling naar leuze bezoeken.

Interesse? Neem contact op met Marion Foppele, 06-10962884

voorbeeld

Workshop ‘Hoe blijf je geïnspireerd als zorgvrijwilliger?’

Workshop ‘Hoe blijf je geïnspireerd als zorgvrijwilliger?’ 

Datum:      dinsdagavond 8 november a.s. 19.30-21.00 uur

Voor wie:   zorgvrijwilligers werkzaam bij welzijns- en zorgorganisaties

Aantal plaatsen:    ca. 20 zorgvrijwilligers

Deelname:     gratis

Trainer:          Ingrid Begemann van ZinnigZorgen

Locatie:          Gemeentehuis Soest, Raadhuisplein 1

Opgave: uiterlijk 1 november a.s. via Linda Visscher, gemeente Soest [email protected]